Ryzyko powstania próchnicy zależy między innymi od czasu działania środowiska o odczynie kwaśnym na nasze uzębienie.
Po spożyciu pokarmów zawierających węglowodany pH płytki nazębnej pozostaje około 30 minut na poziomie próchnicotwórczym. (pH kwaśne)
Częste spożywanie słodyczy i innych produktów między głównymi posiłkami to tzw. pojadanie. Taki sposób częstego jedzenia często preferują dzieci. Na rycinie widzimy, że to częste jedzenie powoduje stały atak kwasów na nasze zęby. Określane jest to również jako stres cukrowy.

ObiektWykresu Chart 1


Pamiętajmy, że częste jedzenie to środowisko kwaśne,czyli większe narażenie na powstanie próchnicy.
Pamiętajmy również aby po każdym posiłku oczyścić prawidłowo zęby, w razie braku możliwości oczyszczenia powinniśmy chociaż przepłukać jame ustną wodą.
Pamiętajmy im częściej i skuteczniej czyścimy zęby, tym bardziej skracamy czas destrukcyjnego działania płytki nazębnej.